Project Description

Flytring

Även om flytringen inte är en fiskemetod är den ett suveränt verktyg för olika fiskemetoder inte bara flugfiske. Det går att både spinnfiska, pimpla och meta från flytringen.

Inom Övre Gimåns fiskevårdsområde, tillåter vi fiske med Flytring, i de sjöar som ingår i vårt område, men INTE i Skaltjärn. I våra strömmande vatten så är det inte tillåtet att fiska från Flytring.

Ett drygt halvsekel har gått sedan den svenske flugfiskegurun Nils Färnström hämtade hem en flytring från USA. Först på senare år har det verkliga genombrottet skett och idag hittar vi flytringsanvändare i snart sagt alla vattenmiljöer och i alla delar av landet. Från de minsta tjärnar till stora insjöar som Vänern och Vättern och inte minst i våra kustvatten.

Det finns två huvudtyper på flytringar, den runda och den öppna. Öppna ringar finns dessutom i U- och V form.

U-ringen bäst i lite skyddade vatten medan den V-formade ringen täcker in större öppna och mer oskyddade vatten. Den runda ringen används i allt mindre omfattning idag.

När

Flytringen kan användas under hela den isfria säsongen.

Var

I alla typer av vatten, även strömmande.  I delar av Revsundssjön går det t.ex. utmärkt att flugfiska efter stor, sjölevande harr. Flera av de större tjärnarna liksom Bodsjön och Grötingen är utmärkta flytringsvatten. Mälgsjön bjuder på excellent flytringsfiske med fluga efter gädda.

Inom Övre Gimåns fiskevårdsområde, tillåter vi fiske med Flytring, i de sjöar som ingår i vårt område, men INTE i Skaltjärn. I våra strömmande vatten så är det inte tillåtet att fiska från Flytring.

Med flytringen på ryggen. Eftersom flytringen är lätt att transportera kan man ta med den till avsides liggande vatten, liksom att bära den mellan olika fiskevatten.

Hur/metoder

Flytringen är i första hand tänkt som ett verktyg för flugfiskare, men användbarheten är betydligt bredare än så. Spinnfiske, pimpel och mete går alldeles utmärkt att utöva från den här fiskeplattformen. Just mete med naturlig slända eller en stor imitation när rocken kläcker, är vansinnigt spännande och kan många gånger vara överlägset vanligt flugfiske.

Säkerhet

Ingen borde vistas i en flytring utan någon form av flyt- eller räddningsväst. Vanliga flytvästar upplevs ofta som klumpiga och rörelsehämmande i de här sammanhangen. Följden brukar bli att flytringsanvändaren lämnar flytvästen på land vilket inte är speciellt bra. I samband med flytringstesten passade testgänget på att prova en räddningsväst som är mycket populär i seglarmiljö.

Västen är av märket ”Regatta” och tillverkas i Norge. Marknadsförs i Sverige av Fiskarnas Redskapshandel och finns att köpa i välsorterade marinbutiker. Västen är av självuppblåsandetyp via en kolsyrepatron. Den är även försedd med möjlighet till manuell utlösning av patronen. Västen är lätt att ta på och justera in, sitter inte i vägen och upplevs på det hela taget som mycket komfortabel. Priset på strax över 1000-lappen kan verka avskräckande men kan verkligen säkerhet kosta för mycket?

Fiska aldrig ensam från flytring i stora vattenAtt aldrig ge sig ut ensam med flytring på stora vatten är rena självbevarelsedriften. Överhuvudtaget blir flytringsfisket säkrare om man fiskar ihop med någon likasinnad eller i grupp.

En mobiltelefon (med väl uppladdat batteri) är ett säkerhetsattribut som inte bör saknas i flytringen. Någon typ av nödraket bör också finnas med. En tappad simfena kan betyda katastrof. Säkra därför alltid simfenorna med en tunn lina runt benet.

Ett litet, lätt ankare kan vara bekvämt att använda när man inte vill hålla flytringen i position med paddelrörelser hela tiden. Ankaret kan också göratjänst som säkerhetsattribut.

Det är inte helt ovanligt att dåligt tränade flytringsben drabbas av kramp. Då kan det vara gott att kasta ankar en stund för att hindra att man ”tappar mark” och samtidigt vila mjölksyretunga ben.

Speciella flytringsankare finns att köpa men du tillverkar ett miljövänligt ankare på nolltid. En nätpåse som fylls med sten till lämplig tyngd fästs i en lina är i stort sett allt som behövs.

Även om flytringen är framtagen för att fungera i stilla vatten, dyker den upp i allt större omfattning också i strömmande vatten. I moderat till lugn ström är flytringen lika säker som i vilket stilla vatten som helst och känslan att sakta drifta med strömmen och täcka in varje tänkbar fiskeplats med flugan är magnifik. Ibland kan man frestas att stanna upp för att fiska av ett särskilt intressant område. Gör då inte misstaget att ankra ringen. Följden blir lätt att när ankarlinan sträcker doppar ringen och i värsta fall kan den pressas ned under vattnet.

Med rätt säkerhetsnivå och en smula sunt förnuft är tillvaron i flytringen säker och man kan ägna sig åt fisket fullt ut.

Fiska aldrig ensam från flytring i stora vatten.

Utrustning

Utöver säkerhetsutrustning som redan nämnts är en håv inte dumt att ha med sig i ringen. Någon typ av nätpåse att förvara fångad fisk i sitter heller inte i vägen.

Vid flugfiske från flytring är ett långt flugspö, 10-11 fot, att föredra. Fiskaren sitter lågt, nära vattenytan i sin ring och det gäller att få lite höjd på fluglinan under kastandet. Rent fisketekniskt har också det något längre flugspöet fördelar.

I övrigt används den utrustning (spinn, haspel, pimpel, mete) som man är förtrogen med.

Bild på flytring som tar upp en fisk: FFI, Sören Lindroth ffi(a)bredband.net

Project Details

Categories: