Project Description

ovre-gimans-trolling

Trolling

Internationellt så definieras trolling som släpfiske från båt med sportfiskeredskap, d. v. s. spö, rulle, lina och bete. Mer än något annat fiske är trolling ett lagarbete och därför t.ex. idealiskt som familjefiskenöje. Som regel kan man delta nästan oavsett ålder och kön. Trolling är dessutom ett handikappvänligt sportfiske. Inga kast eller långa förflyttningar ombord. Trolling är en mycket sportslig fiskemetod.

Ingenstans kan fisken bättre än i det fria vattnet visa upp sin styrka, snabbhet och uthållighet. När man hör ordet trolling så tänker man oftast på stora, mycket välutrustade öppnabåtar med många spön, djupriggar, mast, planerbord och många elektroniska hjälpmedel. Det behöver inte vara så för egentligen är det i grund och botten detsamma som dragrodd. Beten släpas efter en båt. Även om många moderna hjälpmedel används i trollingfisket är det du som fiskar, utrustningen hjälper dig bara. Det moderna trollingfisket har utvecklats främst i de stora sjöarna i Nordamerika där det har blivit en jätteindustri. Till Sverige kom det moderna trollingfisket under 1970-talet. Idag är det den gren inom svenskt sportfisket som växer snabbast. Trolling kan bedrivas efter de flesta fiskarter, ex lax, öring,röding, gädda, gös, abborre.  Om du vill prova på det här med trolling kan du göra det med mycket små medel. Ett par spöhållare samt djup- och ytparavan. Med den här utrustningen får du en försmak på trolling med djupriggar och planerboards.

Var

Inom Övre Gimåns Fvo finns några vatten lämpliga för trollingfiske efter gädda, röding och öring.Revsundssjön, Bodsjön och Grötingen är samtliga sjöar med bra fiskbestånd och där chansen är god att få kontakt med fisk. Om fisken går ytligt eller djupt spelar ingen roll, man kan släpfiska nära ytan och man kan släpfiska djupt. Oftast uppträder fisken ytligt och nära land under vår och höst. Under sommartid, när ytvattnet är uppvärmt, söker fisken i regel sin trivseltemperatur på djupet, speciellt rödingen kan gå rejält djupt.

När

Trollingfiska kan du göra under hela den isfria delen av fiskesäsongen.

Hur

Vid yttrolling, vanligen fiske ned till 5-6 m djup, släpas betena 5-50 m bakom båten. Effektivast är att köra båten i S-kurvor samt variera hastigheten mellan 1,5 knop och 5 knop. Betena kommer då att gå på olika djup med skiftande gång. Långsammast kör man när vattnet är som kallast. För att komma ned till 7-8 m djup är det vanligt att man placerar ett sänke 1-2 m framför betet. Än djupare 10-13 m kommer man med djupparavan. Allra djupast med en djuprigg. Sistnämnda är en separat utrustning som gör det möjligt att presentera lövtunna beten sk Flutterspoons, på stora djup.

Project Details

Categories: